Yorum Sayısı: 13
Konu Sayısı: 2
WhiteNight meraba..
Aşağıdaki klima kataloğunda ve katalogların altında olan rakamsal değerlerden ne anlamamız gerekiyor.
Aşağıdaki resimde Daikin Shira 12.000 btu klimanın
Nominal tüketimi :0,860 kw
Minimum tüketimi :0,350 kw
Maksimum tüketimi:1.190 kw
shira.png (Dosya Boyutu: 344.29 KB / İndirme Sayısı: 7)
olduğu belirtilmekte.
Bu tüketim değerleri hakkında biraz açıklama yapabilirmiyiz.
Klimanın Minimum tüketiminde 0,350 kw yani 350 watt tüketeceği belirtilmekte.
Burada açıklanmak istenen klima ortamı iklimlendirdikten sonra,
anlık düşeceği değermi yada bir saat tüketeceği değermi ?
Birde katalogların altında aşağıdaki ifadeler geçmekte..
Soğutma;İç ortam sıcaklığı 27°C KT , 19°C YT / dış ortam sıcaklığı 35°C KT,
Isıtma; iç ortam sıcaklığı 20°C KT , / dış ortam sıcaklığı 7°C KT, 6°C YT
Bunlardan ne anlamamız gerekiyor ?
@WhiteNight
Yorum Sayısı: 9
Konu Sayısı: 0
Rep Puanı:
0
Orada verilen ısı değerleri, test kriterlerinin verilen ısı aralıklarında ölçülüp belirlendiği ve katalogda belirtilen verimlilik değerlerine en yakın değerleri yine bu ısı sınırları içerisinde alabilirsiniz anlamı çıkar. Kataloglarda okuduğunuz bu değerlerden bunu anlamak gerekir.
İlk soruya gelecek olursa;
Aslında birim zamanda (yani 1 saat) tükettiği değeri ifade eder ordaki tüm değerler. (Nominal, Minimum, Maksimum) Eurovent her ne kadar biz bunu kabul etmiyoruz dese de, tüm dünyada ithal cihazlar için geçerli bir prosedürdür ve bu şartlara uymayan cihaz hiçbir ülkeye giriş yapamaz. Uyup uymadığı da ülkeden ülkeye farklı test mekanizmalarına tabi tutulur. Maalesef ülkemizde sadece eurovent raporuna bakılıp onay veriliyor veya verilmiyor. Bildiğim kadarıyla en son durum böyle idi. Fakat ithalat prosedürleri oturmuş, ciddi yaptırım ve uygulamaları olan ülke/bölgelerde o ülke/bölgenin kendi resmi test kuruluşu bu eurovent raporunu alır ve cihazların her seri ve modelinden birer numuneyi masrafları malı getirecek veya üreten firma tarafından karşılanmak kaydıyla üretim tesisinden gidip seçerek getiren bir mühendis eşliğinde geçici izinle serbest bölgede ki test labratuarına sokulur. Burda gerekli tüm inceleme ve testler yapıldıktan sonra o ülke/bölge için geçerli olan resmi raporla ürünün piyasaya sürülmesine izin verilir. Veya verilmez. Bu tip ülke/bölgelerde euroventin esamesi dahi okunmaz. Eurovent sertifikası asla bir gövde gösterisi gibi kullanılamaz. Firma tarafında ülke/bölge sınırları dahilinde herhangi bir şekilde yazılı/sözlü/görsel basın ve benzeri hiçbir iletişim kanalı vasıtasıyla halka arz edilemez. Eurovent sertifikasının asıl vazifesi sadece ürünlerini bir ülkeye satmak isteyen, veya başka bir ülke/bölge de üretilen ürünü kendi ülke/bölgesine getirip satmak isteyen firmaların ithalat izin belgelesi için bir başvuru belgesidir. (Bir de bizde ki manzaraya bakın hele!)
Katalogda belirtilen minimum tüketimi: 0.350 kw değeri aslında kurnazca bir harf hilesiyle yayınlanıyor bizde. Nitekim bu durumun ülkemizde bir yaptırımı da yok. Bunla ilgili bir düzenleme de olmadığı için yasadışı olduğunu da iddia edemeyiz. Fakat ahlak olmadığını şahsen söyleyebilirim. Zira dünyanın neresinde olursa olsun bir müşteri, alacağı bir elektrikli cihazın tüketim değerini düşününce aklına gelen yegane bilgi, bu cihazın saat başına tüketim değeridir.
Yok efendim şu şartlar altında saatte bu kadar tüketir ama, bu şarta geçtiğinde şöyle olur, sonra şurdan rüzgar eserse kompresör üşür siz bunu allayın pullayın sarın sarmalayın noktasına hangi nihai tüketici gelir? Yada gelmek zorunda mıdır? Ben şahsen bunlarla uğraşamam. Uğraşacak kapasitem de olsa istemem. Hayatı nitelikli yaşamak için satın aldığımız her malın bize basitçe kataloglarında belirtilen değerleri sağlaması ve başımızın ağrımaması gerekir. Aksi halde hepimiz bir labratuar sahibi, dolar/euro milyoneri, bilmem hangi galakside günün 3000 saat yaşandığı bir yerde olmamız gerekir. Ki bütün testleri kendimiz yapalım ve en işimize gelen hangisiyse o ürünü/ürünleri alıp kullanalım. İşte bütün bu şartnameler ve bir takım ölçüm kriterleri ve kuruluşlarının vazifesi bizi bu külfetten kurtarmak. Lakin gelin görün ki kafamızı karıştırmaktan başka da bir şey yaptıkları yok açıkçası. Reklam sektörünün önü kesilmedikçe maalesef bu kurum/kuruluşların yayınladıkları raporlar allanıp pullanıp kafamızı karıştırmaktan başka amaca hizmet etmeyecekleri de ortada.
Bugün biraz başım ağrıyor. Biraz ara vereyim. Gerekirse ya kaldığım yerden devam ederim. Veya ilave mesajlarla devam edebiliriz. Şimdilik bana müsaade.
Selamlar.
Sayın WhiteNight şunumu anlamamız gerekiyor.
Dış ortam sıcaklığı 35 derece olduğunda iç ortam sıcaklığını
klima kumandasından 27 dereceye set ettiğimizdemi bu değerleri yakalar anlamınamı geliyor,yoksa
iç ortam ısısı 27 derecede test edilse mi ?
Şöyle diyeyim kendi evimde 18.000 btu klima var.
Katalog değerlerinde
Minimum tüketim:0,20 kw
Nominal tüketim :1,30 kw
Maksimum tüketim:2,20 kw
Minimum 200 watt olduğu belitilmekte..
srk50zjx-s.png (Dosya Boyutu: 169.16 KB / İndirme Sayısı: 4)
Ben bu cihazı yukarıda belirtilen koşullarda kullanırsam(
dış ortamı ısısı 35 derece-kumandadan 27 dereceye setlersem ) ortamı iklimlendirdikten sonra 200 watt'mı çeker ?
Hadi diyelim 250-300 watt olsun,katalog değerlerinin 50-100 watt fazlasına razıyım,çünkü dairede yalıtım yok.
Bu haftasonu bizim burası 37 derece olacak, 35 derecede cihazları bi test edeceğim.Bakalım o değerleri yakalayacakmı.
Fujitsu 9000 btu
Haier 12000 btu
Mitsubishi 18000 btu
Her üç cihazıda test edeceğim bakalım ortam iklimlendikten sonra kaç watt tüketecekler.
@WhiteNight
Anladım hocam...
Daha önceleri dış sıcaklık 31 derece iken klimayı test amaçlı çalıştırdım kumandadan 25 dereceye setleyip evin tüm elektriğini kestim 10 saat boyunca sadece klima çalıştı.
10 saat sonunda dış sıcaklık 38 derece idi.
Sayaça baktım klima 2,37 kw tüketmişti buda saatte 237 watt..Ki 18.000 btu için çok çok iyi bir rakam.
Bu hafta sonu 3 cihazın testlerini yapacağım bakalım ne tüketecek..
Bugün dış sıcaklık 32 dereceydi.
Kumandadan 27 setledim ..
32 derece dış sıcaklığında 1 saatte toplam 128 watt tüketti 18.000 BTU cihaz.
35 derece dış sıcaklığında saate 200 watt tüketeceği kesin.
Katalog değerleri 200 watt'ı doğruluyor.
Yapılan testlerde dış sıcaklık 35 derece iç ortam sıcaklığı 27 derece..
Minimun tüketeceği 200 watt belirtilmiş.
Bu arada evde yalıtım olmadığını belirtmiştim.
@WhiteNight