Teflon, seramik, yapışmaz vesaire tava, tencere, mangal,fritöz,tost,waffle makinası.
#1
bu konuyu sn cengizumurdan naklediyorum bence çok önemli. kendisi görürsede bana bişe demeyeceğine eminim.  ilgili linkler zaten gözüküyor.



cengizumur
geçen yıl (966 mesaj)


başka bir başlık altında bu konuyu konuşuyoruz.

"Karaca Grey Stone Bio Granit "

http://forum.donanimhaber.com/m_99627190/tm.htm

Bu konunun, başlığın sadece bir markaya özel olması sebebiyle kaybolup gitmesini istemiyorum, O yüzden orada yazdığım bazı şeyleri buraya kopyalayarak yeni bir başlık açıyorum.

Andora1, kimyagerman ve farklı sonuçlara çıksakta, ah_1903 orada güzel bilgiler vermişler.

Ben orada yazdıklarımı aşağı kopyalıyorum.

Alıntı:quote:

Orijinalden alıntı: ah_1903

Beyler ptfe 260 dereceye kadar sıcaklıktan sonra bozulmaya başlıyormuş sıkıntılı durum 350 derceden sonra başlıyirmuş yağlarda 204 dercede yanmaya başlarmış o yüzden herhangi bir sıkıntı yok diyorlar ve uzun sureli kullanımlarda dahi bu maddeden rahatsizlanan yok ama pfoa maddesi sıkıntılı


Doğru bir pişirmede tavayı ön ısıtın derler. Tavayı ateşe koyup, daha yağı, malzemeyi koymadan önce, yani ön ısıtırken, altında 1500 derece sıcaklıkta alev olan iyi iletken bir metalin üst yüzeyinin kaç saniyede 204 veya 260 dereceye ulaştığı hakkında bir fikriniz varmı ?

Bu arada bu malzemeden rahatsızlanan yok bilgisini herhelde dupont sitesinden aldınız, olayın aslı şöyleki, Türkçe yazayım, pişmiş plastik yemenin kanserojen olduğunu kanıtlayan binlerce araştırma ve sonuç var.

Birileri plastiği size granit diye satmaya kalkınca o kadar kolay ikna olmayın.



Alıntı:quote:

Orijinalden alıntı: ah_1903

abicim adam yazmış 204 derecede yağ zaten yanıyo diyor sen 1500 dereceden bahsediyosun anlamadım ben bu işten bişey anlamadım 1500 derece ney ya o zaman 204 dereceyi doğru kabul edersek zaten yemek yapamadan her seferinde yağın yanması lazım eğer senin dediğin gibi saniyeler içinde ulaşıyorsa o sıcaklığa siz nerde gördünüz abi ptfe nin direk hasta ettiği yazıları bir iki link atın bakalım



1500 derece doğal gaz alevinin ortalama sıcaklığı. doğal gazın maksimum alev sıcaklığı 1950 derece olarak veriliyor ama bizim ocaklarda 1500 ortalama uygundur.

Bu 1500 derece tavanın alt yüzüne sıfır mesafedeki alevin sıcaklığıdır. Kaplamanın olduğu iç yüzeye bu kadar yakın böyle bir sıcaklık var.

O bahsettiğiniz 204 derece tavanın içindeki yağ duman vermeye başladığı zaman yağın olacağı sıcaklık. Bu noktada tava ve kaplaması daha sıcaktır. yoksa yağa ısı transferi olmaz.

Tavaya su sıçratma testi, eti tavaya koymadan önce yeterince ısındığını test etmek için profesyonel şefler tarafından tavsiye edilen bir yöntemdir. Sıçrattığınız suyun yayılmadan, tavaya yapışmadan kürecikler halinde, kendi buharları üzerinde, hoplaya zıplaya dans etmesi beklenir. Uygulamayı buradan seyredebilirsiniz.

http://www.youtube.com/watch?v=8Tyq_rXqIGs

Fizikte buna "Leidenfrost effect" deniyormuş. Bu olayın gerçekleşebildiği minimum yüzey sıcaklığı 193 derece imiş.

Pratikte, bu kadar hassas olamayacağımız için bu etkiyi yakaladığımız zaman o tavanın yüzeyinde 210-220 dereceleri görüyor olabiliriz. Tavaya yağı malzemeyi koyduğunuzda tava soğuyor ama daha ön ısıtmada iş işten geçmiş oluyor.

PTFE'nin yani teflonun 200 derecede Pyrolysis reaksiyonu ile zararlı gazlar yayarak değişmeye başladığı kanıtlanmış. Bazı kaynaklarda bu tehlikeli reaksiyonun 163 derece kadar bir sıcaklıkta başladığı bile gözlemlenmiş. Kaynak link aşağıda.

http://en.wikipedia.org...Polytetrafluoroethylene

PFOA dan bahsetmiyoruz bile.

Sadece teflonda demiyorum, silikon, seramik, granit( granitmi ? yapmayın lütfen...) yani bu, polimer yada türkçesi ile plastik kaplamalı bütün tavalarınn kızartma yapmaya uygun olmadığı biraz araştırınca görülüyor.

Ben son teflonu 15 yıl önce filan almıştım bir o kadar zamandırda sadece paslanmaz çelik ve Lodge Iron marka hiç kaplamasız dökme tava kullanıyorum.

Doğru pişirme tekniği öğrenildiğinde en iyisi çıplak paslanmaz çelik ve dökme demir yüzeyler oluyor. Biraz bilinçli pratik yeterli. Bakın burada adam sade paslanmaz çelik tava ile bir damla yağ kullanmadan ne güzel sonuç alıyor.

http://www.youtube.com/watch?v=V01DNd3VEm8
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#2
burada kafama takılan titanyum kaplamalı ürünleri kullanınca pişmiş plastikmi yiyoruz.

el cevap @whitenight doktor sensin..

zamanında tefal kaplamalı ürünlere tefal bayileri vs kendi ürünlerinin teflon olmadığını tefal kaplama olduğunu iddia ederlerdi. şimdiyse ağırlıklı titanyuma döndüler. ddiğer forumda açtığım konuda detay yapmıştım orj yazıyı ekliyeyim.

orada titanyuma hiç girmemiştik biliyorsun. hadi bakam şimdi sendede bendede var titanyum çık işin içinden.. Cengiz beyin bir yazısına denk gelmiştim titanyumuda aynı sınıfa koymuştu.

http://www.haberturk.com/yazarlar/esen-evran/758611-teflonun-mucidi-de-seramik-dedi-rekabet-simdi-basliyor


  Teflon’un mucidi de ‘seramik’ dedi, rekabet şimdi başlıyor
13 Temmuz 2012 Cuma, 12:35:16 Güncelleme:14:08:17
esen-evran-88x70.jpg?v=1442914502?17
Esen Evran
eevran@htgazete.com.tr
Organik sebze, sağlıklı yemek peşinde koşarken, bunları pişireceğimiz kaplarla ilgili kaygı duymamamız düşünülemezdi elbet!

Son birkaç yıldır özellikle teflon tencerelerle ilgili negatif algılar arttıkça, alternatif ürünlerin arzı da canlandı. Döküm, çelik, alüminyum bir yana, tüketicinin en zor vazgeçtiği şey ‘yapışmazlık’ olunca teflonu tahtından da ancak böyle bir özellik indirebilirdi.

Eylül 2009'da Esse mağazalarında teflona alternatif tencereler gördüğümde, “Tefal'in mimarı Semih Bey, organik tencere satacak” diye yazmıştım. Bu anlamlıydı, çünkü Semih Şeftali, uzun yıllar Tefal Türkiye Genel Müdürlüğü yapmıştı. Ve şimdi de kendi mağazasında teflona rakip bir teknolojiyi Türkiye'ye getiriyordu. Zaman zaman çıkan haberlerle huzursuz olup, evdeki teflonlarla vedalaşan çok fazla insan tanıyorum. Bu eğilimin piyasayı nasıl canlandırdığını ise önceki gün Semih Şeftali ile sohbet ederken öğrendim.

Teflon'u tencerede ilk kullanan Fransız Tefal de geçtiğimiz aylarda seramik tabanlı tencere üretimine girmiş. “Teflon, 60 yıl öncesinin teknolojisi. O zaman televizyonlar siyahbeyazdı. Şimdi TV'lerin geldiği noktaya bakın, tencereler aynı kalamazdı ki” diyor Semih Bey.

Semih Şeftali Belçikalı mutfak gereçleri şirketi Green Pan'ın Türkiye ve yakın coğrafya distribütörü olduktan sonra kendi markası Essenso ile de seramik tabanlı tencere üretmeye başladı.

Bu teknoloji ilk kez dört yıl önce Güney Kore'de bir üniversitede, diş protezleri ve vücut içindeki protezlerle ilgili çalışmalar yapılırken keşfedilmiş. Teknolojiyi geliştiren profesörlerden birinin de ortak olduğu Green Pan şirketi üç yılda 50 pazara birden girmiş.

ÜÇ YERLİ ÜRETİCİ VAR

Green Pan, şu anda pazar lideri, ama İtalya'da da teflon tencere üreticilerinin neredeyse tamamı bu teknolojide üretime geçmiş. Semih Şeftali, “Tefal pazara girdikten sonra dengelerin nasıl değişeceğini bilemeyiz” diyor.

Ama Avrupa ve ABD'de ürünün satışı arttıkça Uzakdoğu da bu gelişmeye tepki vermeye başlamış, üretim hızla yayılır olmuş. Türkiye'de kısa süre öncesine kadar kimsenin bilmediği bu teknoloji üç üretici yaratmış. Esse, o üreticilerle de çalışıyor.

Esse'deki tava-tencere satışlarının yarısından çoğu seramik olmuş. Ürün bu kadar hızla ünlenirken tek sorun fiyatının yüksekliği, şimdilik. Piyasada her kalitede ve fiyatı 10 liraya bile teflon tencere bulunabilirken 'thermolon' teknolojisiyle üretilen tencerelerde fiyat 50-70 liradan başlıyor, çok daha yükseğe çıkıyor. Ölçek arttıkça fiyat da kaçınılmaz olarak düşecek. Eğer amaç teflon'a savaş açmaksa mecburen ucuzlayacak. Asıl önemli olan, tüketicinin bu kadar güvenip, yüksek fiyatlar ödediği ürünle ilgili uzun yıllar sonra başka tartışmalar yaşanmaması.

Uzakdoğu fırsatı fark etti, üretim yapan şirket sayısı hızla artıyor

Bizim seramik tencere diye adlandırdığımız ve tüm dünyada hızla yükselen bir trend olan 'Thermolom' teknolojisi kendini, “No PTFE, No PFOA” diye tanıtıyor. Yani diyor ki, “Bu tencerede teflon (PTFE) ve onun yüksek sıcaklıkta dışarı salgıladığı PFOA maddesi yok. Ama mutfakta çok alışıp vaz geçemediğiniz yapışmazlık özelliği var. Bu teknolojide, 'yapışmazlık' seramik ve camdan oluşan bir kaplama ile sağlanıyor. PTFE, polytetraflora etilen demek. Yani bizim teflon dediğimiz madde. PFOA ise perploroaktanoik asit. PTFE yüksek ısıya maruz kaldığında açığa PFOA çıkıyor. Ve bu madde sağlık sorunları yaratıyor.
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#3
(05-13-201612:02 AM)memnun olan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Abi sen bunlara bu kadar dikkat edeceğine ilk önce çamaşır bulaşık deterjanından doğala geç ya. Ben alerji oldum doğal deterjan kullanıyorum çamaşırda. Konuyu tam okumadım gece oldu birazdan uyurum. 10 da için geçmiş yeni uyandım şimdi. Uykum kaçtı da. Ah ah bu teflon o şu bu neyin dünyasında yaşıyoruz biz. Teflon da sağlıklı değil evet. Seramik fena değil gibi. Bir de tost makinesinde çizilen teflon çok tehlikeli.

çamaşır durumu bünyeye bağlı evet. toz sabun kullanmak gerekir. bulaşıkta ise son bir durulama şart aksi durumda parlatıcı yapışıyor en iyi bardaklardan anlaşılır suyu doldurdunmu belli belirsiz köpüklenme.

seramikte bir tür teflon inanma.

tost makinesinide ağır mağır pas yapıyor vs demeyip sanayi tipi döküm alıcaksın ben ev tipi olanını aldım evde mırın kırın olsada makine güzel..


31673684981589783247.JPG
  • 31673684981589783247.JPG
  • 74074126689420395703.jpg
  • 67548990105231801593.JPG






Dökümix Döküm Tost Makinası (Yeni model)
Pik döküm tablalı, organik tost makinası
Yorumları oku (22)    
Adet  Stokta kalan son 9 ürün!
Standart Gönderim  : Ücretsiz Kargo En geç 16 Mayıs Pazartesi günü kargoya verilir.  
150,00 TLKDV
DAHİL
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#4
(05-13-201612:32 AM)9köy Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(05-13-201612:02 AM)memnun olan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Abi sen bunlara bu kadar dikkat edeceğine ilk önce çamaşır bulaşık deterjanından doğala geç ya. Ben alerji oldum doğal deterjan kullanıyorum çamaşırda. Konuyu tam okumadım gece oldu birazdan uyurum. 10 da için geçmiş yeni uyandım şimdi. Uykum kaçtı da. Ah ah bu teflon o şu bu neyin dünyasında yaşıyoruz biz. Teflon da sağlıklı değil evet. Seramik fena değil gibi. Bir de tost makinesinde çizilen teflon çok tehlikeli.

çamaşır durumu bünyeye bağlı evet. toz sabun kullanmak gerekir. bulaşıkta ise son bir durulama şart aksi durumda parlatıcı yapışıyor en iyi bardaklardan anlaşılır suyu doldurdunmu belli belirsiz köpüklenme.

seramikte bir tür teflon inanma.

tost makinesinide ağır mağır pas yapıyor vs demeyip sanayi tipi döküm alıcaksın ben ev tipi olanını aldım evde mırın kırın olsada makine güzel..


31673684981589783247.JPG
  • 31673684981589783247.JPG
  • 74074126689420395703.jpg
  • 67548990105231801593.JPG






Dökümix Döküm Tost Makinası (Yeni model)
Pik döküm tablalı, organik tost makinası
Yorumları oku (22)    
Adet  Stokta kalan son 9 ürün!
Standart Gönderim  : Ücretsiz Kargo En geç 16 Mayıs Pazartesi günü kargoya verilir.  
150,00 TLKDV
DAHİL

Güzelmiş. Seramik daha sağlıklı teflon dan ancak onun içinde de kaplama var galiba. En çok da şu kanser riski yapan telefonları es geçtin. Benim başım ağrıyor bazen mesela. Sar değerlerine baktın mı. O da önemli.
Cevapla
#5
(05-13-201612:23 AM)memnun olan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Abi BPA varsa plastik yiyoruz dediğin gibi. BPA içeriyor mu baksana

http://kobicanindunyasi.blogspot.com.tr/2012/03/seramik-teflon-celik-tencere.html

12 yorum:
blank.gif
Adsız18 Eylül 2012 00:09
Değerli okuyucular,
Uzun süredir bir çok internet sitesinde, yazılı ve görsel medyada yer alan ve ‘’seramik kaplama’’ diye büyük bir yalanla insanlara pazarlanan ürünler görmekteyiz. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki, bahsi geçen ürünlerin, kesinlikle ve kesinlikle seramikle alakası yoktur. Seramik dediğimiz malzeme, bildiğimiz seramiktir. Yani evde banyoda, mutfakta ve daha bir çok yerde fayans vs. toprak ürünlerin üzerine yaklaşık 1000 derecelerde fırınlanarak kaplanan, camsı anorganik bir yapıdır. Yani alüminyum üzerine, gerçek seramik firitinin kaplanması mümkün değildir. Hatta seramik kursuna giden hanımefendiler de bunu bilirler, seramik toprak üzerine kaplanan camsı yapıdır. Bir nevi camdır.. Fakat piyasadaki ürünler incelendiğinde alt malzemenin alüminyum, üstteki kaplama malzemesinin ise seramik olduğu söylenmektedir. Şöyle bir düşündüğümüzde, alüminyum 550-600 derecelerde erimekte ve şekil değiştirmekte, seramik ise bir yüzeye kaplandığında pişmek için 1000 derece gibi bir ısıya ihtiyaç duymaktadır. Yani üstteki malzeme seramik ise, pişme esnasında alttaki alüminyumun 1000 derecelerde çoktan erimiş ve tencere-tava görüntüsünü kaybetmiş olması gerekir… İşin bu kısmı kısa ve basit yoldan, bilimsel olmazlığının en sade açıklamasıdır.

Gelelim işin diğer kısımlarına… İşin politik kısmına ve bu konuda yapılan ciddi lobi faaliyetlerine…
Bu seramik benzeri ürünlerle ilgili haber ve reklamlar, teflonla ilgili ayyuka çıkan ve dünya sağlık örgütünün senelerdir haykırdığı sağlığa zararlıdır açıklamalarından sonra, daralan teflon pazarının alternatif bir ürünle yeniden canlandırılması çalışmalarıdır. Sözüm ona, içinde teflonda bulunan zararlı ürünler yokmuş… Peki neler varmış? Orası çok karışık? Evet teflondaki zararlı malzemeler yok ama neler neler….. Mesela titanyum di oksit varmıdır? Vardır… Titanyum di oksiti şöyle bir google da araştırdığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız… İnsan DNA sına zarar veriyor… Daha kötüsü ne olabilir bilmiyorum… Diyeceksiniz ki titanyum di oksit sadece bundamı var? Hayır tabii ama bu bahsi geçen ve seramik diye adlandırılan ürün, uygulama esnasında alüminyum üzerine yaklaşık 200 derece ısılarda pişirilerek uygulanmaktadır... Sorarım size, 200 derecelerde yapışan ve pişen bir malzeme, ateşe ve yüksek ısıya maruz kaldığında nasıl davranır? Ben söyleyeyim; yemek pişirme esnasında, kendi pişme ısısına yakın derecelere ulaştığı için kaplama malzemesindeki tüm zararlı malzemeler yemeğe karışmaktadır.. Bununla ilgili Avrupa birliği uyum yasaları müktesebatı çerçevesinde bizde de çok ciddi kanun ve incelemeler yürürlüğe girmiştir fakat henüz bunların yürütme kısmı çok iyi işlememektedir. Bu bağlamda pişirme kaplarına, FOOD CONTACT testi ve MİGRASYON ANALİZİ yapılmaktadır. Yani yiyecekle temas eden kaplama malzemelerine uygulanan ve içerisinde 23 tane elementin yemeğe ne kadar migre olduğunu, yani yemeği ne kadar kirlettiğini test ve analiz eden bir yöntemdir.
Fakat ne hikmetse, bu 23 element içinde titanyum di oksit - (tire) çekilerek zararlı ürünler kategorisinde incelenmemekte ve analizlerde dikkate alınmamaktadır. Sanki çok masummuş gibi yani.. Oysa yukarıda belirttiğim gibi Google da kısa bir araştırma yapmak bile durumu anlamak için ziyadesiyle yeterli.. Sanırım Avrupa konsey kararlarının oluşmasında büyük ölçüde etkili olan, LFGB yani Almanya Yiyecek ve İçecek kanunlarını hazırlayan profesörler ve araştırmacılar, titanyumu zararlı olarak görmemiş.. Aaaa ne hikmetse, piyasada seramik kaplama diye büyük bir yalanla satılan kaplama malzemesini üreten firma, Alman kökenli ve çok büyük eski bir teflon üreticisi olup, teflon pazarı daraldığı için yerine bu ürünü koymuşş.. Ne büyük bir tesadüff.. Hatta bu üründe titanyum kullanması ve titanyumun food contact testlerinde dikkate alınmayan bir element olması da çok daha büyük bir tesadüf… Gerçekten tesadüflerle yaşıyoruz…

Devamını yazacağım..Karakter sınırlaması yüzünden sğmamıştır.


Saygılarımla,

ENGİN
Yanıtla


yazının devamını üstteki linkten okuyabiliriz.

Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#6
(05-13-201612:35 AM)memnun olan Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(05-13-201612:32 AM)9köy Nickli Kullanıcıdan Alıntı:
(05-13-201612:02 AM)memnun olan Nickli Kullanıcıdan Alıntı: Abi sen bunlara bu kadar dikkat edeceğine ilk önce çamaşır bulaşık deterjanından doğala geç ya. Ben alerji oldum doğal deterjan kullanıyorum çamaşırda. Konuyu tam okumadım gece oldu birazdan uyurum. 10 da için geçmiş yeni uyandım şimdi. Uykum kaçtı da. Ah ah bu teflon o şu bu neyin dünyasında yaşıyoruz biz. Teflon da sağlıklı değil evet. Seramik fena değil gibi. Bir de tost makinesinde çizilen teflon çok tehlikeli.

çamaşır durumu bünyeye bağlı evet. toz sabun kullanmak gerekir. bulaşıkta ise son bir durulama şart aksi durumda parlatıcı yapışıyor en iyi bardaklardan anlaşılır suyu doldurdunmu belli belirsiz köpüklenme.

seramikte bir tür teflon inanma.

tost makinesinide ağır mağır pas yapıyor vs demeyip sanayi tipi döküm alıcaksın ben ev tipi olanını aldım evde mırın kırın olsada makine güzel..


31673684981589783247.JPG
  • 31673684981589783247.JPG
  • 74074126689420395703.jpg
  • 67548990105231801593.JPG






Dökümix Döküm Tost Makinası (Yeni model)
Pik döküm tablalı, organik tost makinası
Yorumları oku (22)    
Adet  Stokta kalan son 9 ürün!
Standart Gönderim  : Ücretsiz Kargo En geç 16 Mayıs Pazartesi günü kargoya verilir.  
150,00 TLKDV
DAHİL

Güzelmiş. Seramik daha sağlıklı teflon dan ancak onun içinde de kaplama var galiba. En çok da şu kanser riski yapan telefonları es geçtin. Benim başım ağrıyor bazen mesela. Sar değerlerine baktın mı. O da önemli.

es geçmedim teflondan kaçmasam konu açarmıydım ta öbür forumda.
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#7
göz yokki telefonu teflon okumuşum Smile
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla
#8
(05-13-201601:09 AM)9köy Nickli Kullanıcıdan Alıntı: göz yokki telefonu teflon okumuşum Smile

Abi şuna bak. Sar değerlerine bak. Bu konu da çok önemli. 1 in üstünde olanlar çok tehlikeli. 2 üstü olanlar ölüm riski taşıyor o derece önemli. 
1v9lnp.jpg
Benim telefonumun epey yüksek. Seninki çok düşük 0.17 mi neydi?
Cevapla
#9
(05-13-201608:55 PM)WhiteNight Nickli Kullanıcıdan Alıntı:    Senin de dediğin gibi ikimizde de titanyum tava var artık. Almadan önce ne kadar araştırıp kaç kişiyi aradığımı da az çok yakınen gördün veya duydun. Ki görüştüğüm insanların geneli konuyla mutlak alakadar olmasa bile bir şekilde üretim, imalat, sağlık, eğitim, vb çeşitli değişik sektör ve branşlarda uzman kişiler. Hatta laboratuar analizleri de yaptırma lüksüne kadar sahibim. Kısaca bu alıntıladığım yazında, konuyu yazan şahıs biraz şehir efsaneleriyle bezenmiş komplo teorisi havası ve hevesiyle yaklaşmış.

   Bu arkadaşın yazısında şöyle bir bölüm mevcut; " Şöyle bir düşündüğümüzde, alüminyum 550-600 derecelerde erimekte ve şekil değiştirmekte, seramik ise bir yüzeye kaplandığında pişmek için 1000 derece gibi bir ısıya ihtiyaç duymaktadır. Yani üstteki malzeme seramik ise, pişme esnasında alttaki alüminyumun 1000 derecelerde çoktan erimiş ve tencere-tava görüntüsünü kaybetmiş olması gerekir… İşin bu kısmı kısa ve basit yoldan, bilimsel olmazlığının en sade açıklamasıdır." Huh  İşte bilimsellikten uzak bir yaklaşım! Saniyide üretim poseslerini biraz ilgi duyup inceleyen biri bile düz mantıkla olmaz gibi görünen çok şeyin olabildiğini görecektir. Ki bilimsel araştırma karıştırmaya dahi gerek yok bu noktada. Exclamation  Ben de bir örnek vereyim, biraz beyin jimnastiği olsun. Eti hepimiz biliyoruz. Şu bildiğimiz et. Beyaz et (kanatlı etleri) en hassas olmakla birlikte, kırmızı et en toksik olanı. Hele bir de isli et, kuru et diye tabir edilen türler. Özellikle bu türler neden daha toksik sınıfta biliyor musunuz? Ben söyliyeyim. İşlenme süreçlerinde uygulanan ısıl işlem sonucu hayvanın beslendiği doğal kaynaklardan elde ettiği titanyum, etin mevcudiyetinde bulunan doğal bileşikler ile etkileşime girer ve titanyum dioksit açığa çıkar. Aynı şey biz eti (hangi tür ısı kaynağında olursa olsun) pişirirken de olur. Sucuk, salam, sosis, kavurma vs gibi işlenmiş et ürünlerinde de aynı durum söz konusu. Ve insanoğlu tarihi boyunca et tüketmiştir! Peki bu durumda sizce sonuç nedir?

   Epey bir zamandır arşivimde duran bir yazı var kopyala+yapıştır yapacağım. Vaktiyle bu tip yazılar yazardım bir yerlerde ama bunu ben mi yazdım, yoksa bir yerden mi kopyaladımda arşivledim şu an hatırlamıyorum. Buna 1-) diyeceğim. Hemen altına da 2-) diye başka bir yazıyı kopyalayacağım. Ne demek istediğimi daha net anlarsınız umuyorum.
   1-) Titanyum Dioksit Zararları

Titanyum Dioksit Zararları, Titanyum dioksit E171 koduyla kullanılan bir gıda katkı maddesidir. Bu madde gıdalarda nem tutucu olarak ve renklendirici olarak kullanılmaktadır. Beyaz un, sofra tuzu, şeker, sakız, diş macunu, sabun, deterjanlar, kimyasal ilaçlar, vitamin hapları, şekerleme, karbonat, kabartma tozu gibi ürünlerde titanyum dioksit kullanılmaktadır. Işığı yansıtıcılık, beyazlık ve kapatıcılık gibi özelliklere sahip olmasından boya sanayinde ve beyazlaştırıcı, kalınlaştırıcı, güneş ışığını kesme özelliğine sahip kozmetiklerde kullanılmaktadırlar. Titanyum dioksit nanoteknolojide kullanılan üç ana maddeden bir tanesidir. Nanoteknolojik boyalarda ve bütün tıbbi ilaçlarda renklendirici ve koruyucu madde olarak titanyum dioksit kullanılmaktadır. Titanyum dioksit kimyasal kalıcı bir maddedir ve vücut tarafında asla parçalanamamaktadır. 

Titanyum dioksit nano kristalleri fotokataliz özellik göstermektedir. Fotokataliz ışık ile bazı reaksiyonların oluşmasını sağlayan maddedir. Yani vücutta temas ettiği organik parçacıkları yok ederek çalışmaktadır. Titanyum dioksit havada, suda ve çeşitli yüzeylerde organik maddeleri parçalayarak su ve karbondioksit oluşturur.  Kendini temizleyen boyalar ve kumaşlarda bu maddeden yapılmaktadır. Kumaşın veya boyanın yüzeyi titanyum dioksit kristalleriyle kaplanmaktadır böylece buralara temas eden organik maddeler parçalanarak leke temizlenmektedir. 

Titanyum Dioksit Zararları
Titanyum dioksit vücut tarafında tanınmayan ve vücut tarafından kullanılmayan kimyasal bir maddedir. Bu sebebten bu madde vücutta depolanmaktadır. Depolanan bu madde organik parçacıkları yok etme özelliğine sahiptir. Kuvvetli nem tutucu olduğundan vücudun su dengesini bozmaktadırlar. Bu madde DNA'da hem tek iplikte hemde çift iplikte tahribatlara neden olmaktadır. Böylece kromozomlara zarar vererek gen yapısını bozmaktadır. Yapılan bir deneyde farelerin suyuna titanyum dioksit parçacıkları konuldu ve beş günün sonunda farelerin gen yapısında bozulmaların oluştuğu tespit edildi. Fareler uygulanan bu deney insan hayatına çevrilirse farelerde ki beş günlük zaman insanlarda 1,6 yıla tekabül etmektedir. Yani 1,6 yıl sonunda insanlarda da benzer durumlar görülebilecektir. Titanyum dioksit vücuda bir kez alındığında vücut tarafından parçalanamadığından vücudun farklı organlarında birikmektedir ve boyutları çok küçük olduğundan vücut içinde kolaylıkla gezebilmektedir. Hücrelerin içinde kolayca nüfuz edebilen bu yapı hücre içerisinde her tarafa saldıran bir kimyasal yapıdır. Bu durumda kansere yol açmaktadır.

   2-) TİTANYUM DİOKSİT NEDİR? – (Bu yazının linki: http://drebru.com/TR/unt/articles/kozmetik-icerikler/trgzellik-sorusu-titanyum-dioksit-nedirenbeauty-question-titanium-dioxide/ )
PERŞEMBE MART 21ST, 2013 9 YORUM
[img=360x0]http://i0.wp.com/drebru.com/wp-content/uploads/2013/03/titanium-dioxide.jpg?resize=360%2C210[/img]
Titanyum dioksit, titanyum oksitinden elde edilen ve doğada bulunan bir mineral. Bu tür oksitler çıkarıldıktan sonra işlemden geçirilip saflaştırıldıktan sonra ürünlerde kullanılıyor.
Neden Kozmetik Ürünlerinde Kullanılıyor?
Titanyum dioksit renkli kozmetiklerde ve kişisel bakım ürünlerinde, far, oje, veya dudak ürünlerinde renk ayarlaması, beyazlık elde etme, ürünün opaklığını arttırmada ve saydamlığını azaltmada kullanılıyor. Titanyum dioksitin ışığı emici, yanıstıcı ve dağıtıcı özelliğinden dolayı ürınleri UV den koruyabiliyor. Güneş koruma ürünlerinin icine  derimizi UV isinlarindan koruma amacıyla yüksek miktarda kullanılıyor.
Titanyum dioksit yapı  olarak beyaz ve tebeşirimsi bir görüntüye sahip. Her ne kadar UV ışınlarını yansıtsa da, bazen yüksek oranda titanyum dioksit içeren ürünleri kullandığınızda beyaz, tebeşirimsi bir sonuç elde edebilirsiniz.
Bu nedenle üreticiler titanyum dioksidin yapısını iyice küçültülterek 10 veya 100 nanometrelik çok ufak partiküller halinde üretiyorlar. Böylece ürünlerde formüle katılması daha kolaylaşıyor ve beyaz tebeşir görüntüsü azalıyor.
[img=195x0]http://i0.wp.com/drebru.com/wp-content/uploads/2013/03/titanium-dioxides.jpg?resize=195%2C240[/img]
Titanyum Dioksit Güvenli mi?
O kadar çok kimyasal ve soru işareti var ki etrafta, şu veya bu güvenli mi diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. Amerikan FDA ( Yiyecek ve İlaçlar konusunda regulasyon ofisi) titanyum dioksidin güneş ürünlerinde aktif içerik maddesi olarak kullanılmasını güvenli buluyor. Konu ile ilgili FDA nin Titanyum Dioksidi güneş ürünlerinde kullanılabileceğine dair mevzuatı buradan okuyabilirsiniz: (TIK TIK)


Avrupa Birliğide güneş ışığından gelen UV ye karşı koruma amaçlı Titanyum Dioksidin kullanımına izin veriyor.
Bilimsel çalışmalar Titanyum Dioksidin ciltten içeriye geçmediğini, transdermal emilme olmadığını gösteriyor [1-2].  Buna ek olarak, her ne kadar Titanium Dioksit komedojenik olmayan, yani sivilce yapmayan madde olarak tanımlansa da, bazı hassas yapılı veya akneye yatkın ciltler yüksek oranda Titanium Dioksit içeren ürünlere (porların tıkanması, sivilce vb.) reaksiyon gösterebilirler.
Yüksek düzeyde güneş koruma faktörü SPF e ulaşmak için yüksek çok miktarda Titanium Dioksit kullanıldığında ürünün yapısı ağır ve kalın olabiliyor. Bu tür kalın yapılı ürünler porları tıkayabilir ve hassas ciltleri mutsuz edebilir.
[img=265x0]http://i1.wp.com/drebru.com/wp-content/uploads/2013/03/powder.jpg?resize=265%2C265[/img]
Bunun dışında Subat 2006 tarihinde IARC (International Agency for Research on Cancer) ile çalısan bir grup Titanium Dioksidin insanlarda kanser yapıp yapmadığı konusunda yeterli kanıt olmadığını belirtmişler. Aynı grup hayvanlarda solunum yolu kanserine neden olabileceği konusunda yeterli veri olduğu için, Titanium Dioksidi özellikle toz Titanyum Dioksit ile çalışan ve bu ortamda Titanyum dioksidi soluyan insanlarda kanser yapabilecek olası ajan olarak listelemiş (TIK TIK) . EWG ‘ye de baktığınızda Titanyum Dioksit ilişkili kanser riskinin sadece yüksek oranlarda solunduğunda olabileceği de vurgulanmış (TIK TIK).
Özetle kendiniz için en uygun kozmetik veya güneş ürünü ararken içerikleri dikkatle okuyun, araştırın ve cildinizin sesine kulak verin.
1f642.png
Dr.Ebru
Dip not: Bu yazı reçete, ilaç, medikal veya tedavi edici tıbbi önerilerin yerine kullanılma amacını taşımamaktadır. Bu nedenle, sağlığınızla ilgili konularda, lütfen profesyonel sağlık personeline danışınız.
© Dr.Ebru  and drebru.com/Chicscience, 2010-2014. drebru.com adresinde yayınlanan yazılar ve gorseller (resimler, fotograflar, tablolar, grafikler  ve/veya sablonlar) dahil tüm içeriği telif hakkı ve diğer fikri mülkiyet hakları tarafından korunmaktadır. Bu sitenin tumu veya herhangi bir bölümü kopyalanamaz, çoğaltılamaz, dağıtılamaz, değiştirilemez, yeniden yayınlanamaz ya da ticari amaçlarla kullanılamaz ve kaynak ve yazar ismi belirtilmeksizin başka bir ortamda paylaşılamaz, yayınlanamaz.
Bilimsel Kaynaklar
1- The in vitro absorption of microfine zinc oxide and titanium dioxide through porcine skin.Gamer AO, Leibold E, van Ravenzwaay B. Toxicol In Vitro. 2006 Apr;20(3):301-7. Epub 2005 Sep 21.
2- Safety evaluation of sunscreen formulations containing titanium dioxide and zinc oxide nanoparticles in UVB sunburned skin: an in vitro and in vivo study.Monteiro-Riviere NA, Wiench K, Landsiedel R, Schulte S, Inman AO, Riviere JE. Toxicol Sci. 2011 Sep;123(1):264-80. doi: 10.1093/toxsci/kfr148. Epub 2011 Jun 3.

----------------------------------------------------------------------

   İki ayrı kaynaktan iki ayrı yorum. İkisi de aynı konu üzerine. Fakat gözden kaçan ufak bir nokta var. Biz neden bahsediyoruz? Titanyum ayrı, titanyum dioksit ayrı şeyler. Buraya kopyalamak yerine linkler vereceğim, mesajı daha fazla uzatmamak adına. Sizler sonuna kadar okuyun lütfen. Titanyum nedir? Titanyum dioksit nedir?

   Şunu demiyorum! Teflon, seramik, granit kaplamalar doğaldır ve zararsızdır! Asla bunu demiyorum ve böyle söylenmesini de kabul etmiyorum. Ama bu demek değildir ki bunlara alternatif diye önümüze konulan her şeyde bir bit yeniği vardır! Bu şekilde hedefe kilitlenmiş füze gibi gergin bir yapıda kalmak bizi sadece saplantılı ruh hastalarına çevirir. Başka da bir amaca hizmet etmez. Faydasını görmemiz söz konusu dahi değildir.

   Benim şahsi görüşüm; birinin kuyuya attığı taşın peşinden gitmek yerine, biraz hayatımızı doğal akışıyla yaşamakta fayda var.

   Selamlar saygılar.

içtiğim ilaç yüznden kafam gitti tam anlayamadım ama ben paronoyaklığı kabul ediyorum. Big Grin ama gene titanyum tava alacağım ayrı mesele olsada...

hatta bir kaç tande teflon alcağım tefal olacak sıradan teflonların yerine 10 senelik tefalde daha doğru düzgün çizk yokken yerlilerin hepsi ptır pıtır atıyor 1 ay sürmeden çoğu kişide o şekilde kullanıyor. önüne gelen tavadan yemeyeceğimmi diyorsun yiyorsun.. hala paranoyakmıyım acaba muhaha  

bu aqrdaq o tık tık linklerin nasıl eklediysen banada bir öğret. Smile
Arkadaşlar kuralları okumadan foruma mesaj atmayınız.
Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping